Orel skalní

9. ledna 2009 v 16:27 | Irbise |  Příroda a Ekologie
Dnes jsem se rozhodla přidat nějaký článek do rubriky příroda. Volba padla jednoznačně na Orla skalního. Je to jeden z mých nejoblíbenějších dravců vůbec. Je velmi majestátní a překrásný. Určitě si zaslouží naši pozornost a ochranu, protože u nás patří mezi ohrožené druhy.

Dále jsem přidala nějaké základní informace pro lepší představu.



Český název : orel skalní
Latinský název : aquila chrysaetos
Třída : ptáci
Řád : dravci
Čeleď : jestřábovití
Popis : Dorůstá přes 1 metr, rozpětí křídel je více než dvojnásobné. Váží přibližně 6 kilogramů. Dospělý jedinec je hnědě zbarvený. Má tři šedé pruhy na ocase, dole mírně zaoblený. Mláďata mají ocas zbarvený doběla, s černým pásem a bílou skvrnou na spodní části křídel. Nohy jsou opeřené až po prsty, zobák je dlouhý hákovitého tvaru. Charakteristické jsou ostré drápy a tuhá křídla.
Hnízda jsou stavěna na nepřístupných místech v puklinách a výklencích vysokých skalních stěn, případně i v korunách stromů. Orel je používá několik desítek let, každoroční drobné stavební úpravy z nich poté dělají obrovská monstra o výšce i průměru přes 2 metry. Hnízdění probíhá od března do dubna, na dvou šedohnědě skvrnitých vejcích pak samice sedí 40 - 45 dní, občas se s ní střídá samec, který pro ni loví. Zpravidla odchovávají jen jedno mládě, protože druhé je starším odstrkováno a někdy i usmrceno. Po 75 - 80 dnech pobytu na hnízdě se ještě další 3 - 4 měsíce drží u rodičů. Ve volné přírodě se orel skalní dožívá 19 let, v zajetí až 50 let.
Hlavní potravou jsou středně velcí savci a ptáci. Orel skalní nepohrdne ani mršinami sysla, lišky, zajíce či sviště. Občas napadne velká zvířata jako jsou malé srnky a jehňata. Kořist loví střemhlavým pádem, na rovině své oběti pronásleduje. Orel skalní loví sám, někdy s partnerem. V oblastech Střední Asie je speciálně cvičen na lov lišek a vlků
Výskyt : Až na severské stěhovavé populace je orel skalní stálým ptákem. Obývá vysoko položené neobydlené oblasti Eurasie, severní Afriky a Severní Ameriky.

Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb.

Zdroj: eZOO.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 erienne erienne | 10. ledna 2009 v 9:52 | Reagovat

No paaani, nějak jsi se rozepsala.. snad Irbis nebude žárlit, že jsi se tak rozepsala o Orlu skalním:-)

2 Irbise Irbise | Web | 10. ledna 2009 v 10:22 | Reagovat

No, nemyslim si že by žárlil, dyť je po něm nazvaný celý blog a má svoji vlastní kategorii a je i v nadpisu blogu:)

3 sanulinečka sanulinečka | 17. listopadu 2010 v 19:29 | Reagovat

zajděte na levharta sněžného

4 Irbise Irbise | Web | 23. listopadu 2010 v 1:32 | Reagovat

nj, tak abych asi aktualizovala svůj dávný komentář, tak levhart už nemá vlastní kategorii, hlavně pro přehlednost...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama