Jablečný kompot

10. listopadu 2014 v 20:26 | Irbise |  Recepty
Můj nejoblíbenější jablečný recept. Není nic lepšího než čerstvě připravený ještě teplý jablečný kompot. Hlavně napodzim a v zimě, když člověk přijde zmrzlý a chce něco na zahřátí. Když na to přjde, tak by mi klidně stačil i jen ten kompot a nemusela bych mít nic jiného.

Připravit se dá na více způsobů podle chuti a preferencí.


Suroviny:
Jablka, voda, cukr, hřebíček, skořice, badyán, (citron)
Postup:
Jablka - oloupat, zbavit jadřinců a nakrájet na měsíčky a dát do hrnce
Jablka zalít vodou aby plavaly.
Přidat cukr - dle množství, chuti a kyselosti jablek - pár lžic. Připadně přidat trochu citronové šťávy, pokud jsou jablka nevýrazná.
Nakonec se přidá skořice (lehce posypat) dle chuti, pár hřebíčků a pár lístků badyánu.
Vaříme v hrnci několik minut dokud jablka nezměknou a poté odstavíme

Můžeme podávat horké i studené, případně znovu ohřáté.

Možné varianty:
Více vody - spíše jablečný nápoj s kousky ovoce; méně vody - spíše kompot.

Poměry přidaného koření je dle preferencí, případně je i možné některé vynechat.
Také doba varu má vliv na konzistenci. Pokud vaříme jablka déle, jablka se rozvaří a vznikne pyré.

Nejraději mám kompot s více vody, takže to je spíš nápoj, kdy jsou jablka téměř rozvařená. Radší mám hodně skořicový kompot s méně badyánu. Ale každý preferuje něco jiného.

Doufám že Vám bude chutnat:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama