Jablka

10. listopadu 2014 v 19:51 | Irbise |  Výživa
Přišel podzim a s ním i letošní jablka. Jablka jsou výborné ovoce, plné vitamínů, minerálů, vlákniny a vody. Ideální dietní potravina pro každou příležitost. Jedná se o ideální zdroj živin v zimních měsících, pro jejích dostupnost.

Já mám jablka moc ráda od syrových po jejich různé zpracování. Existují různé druhy jablek. Některé jsou výborné syrové. Doma však máme jednu jabloň, která má velká zelená jablka, za syrova vpodstatě nepoživatelná. Na podzim jsou kyselá jak brčál a dost tvrdá. Poživatelná jsou pak na jaře, ale do té doby většinou nevydrží.

Tady pak vyvstává otázka, co s nimi :)

Existuje nespočet variant jablečných receptů, do kterých se dají zpracovat a výsledek je naprosto výtečný. Za syrova výrazně kyselá chuť pak oživí finální výsledek jakéhokoli jídla. Jablka se totiž dají přidat téměř do čehokoliv. Od salátu, po čínu, až do buchty. Výborný je také domácí jablečný mošt nebo kompot. Vždyť i ovocné přesnídávky, džusy a džemy obsahují velice často jablečnou složku. O některé recepty a nápady se tady podělím a budu je postupně přidávat. Některé jsou jednoduché, jiné jsou složitější.

Podle mě jablek a jablečných receptů není nikdy dost :) Stejně tak mrkve, ale o té někdy jindy.

A co vy, jaký jablečný recept máte nejraději ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Yominis Yominis | E-mail | Web | 19. listopadu 2014 v 14:44 | Reagovat

Z jablek mám úplně nejraději babiččin štrúdl. Nejlepší je, že skoro nikomu jinému nechutná a všichni mimo rodinu nad ním kroutí hlavou. Není totiž z listového těsta, ale z normálního hutného těsta, do kterého se přidává nekřesťanské množství sádla a které úplně nádherně nasákne šťávu z jablek a místo, aby se vám rozsypával na talíři, jak to dělá ten z listového, je z toho šťavnatá, žvýkavá mňamka. Úžasná věc. :-)

2 Irbise Irbise | 25. prosince 2014 v 19:47 | Reagovat

jé, štrůdl jsem sem taky ještě nedala, ale ten také patří mezi mé oblíbené, hlavně když je od dědečka, ten ho teda dělá z listového těsta, ale pro mě je ten nejlepší :) Teta ale také dělá takový hutnější a ještě v něm má oříšky :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama